Wednesday, February 22, 2012

Cucur Udang ............




Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 bj telur
1 sudu teh baking powder/yeast kering
1 bj bawang besar ~ didadukan
daun kucai
taugeh
sedikit kunyit/atau warna kuning (untuk warna cucur)
1 sudu teh garam
minyak utk menggoreng
# udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan


Cara-cara

Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Bancuhan hendaklah dibancuh dgn tidak terlalu lembik dan keras. Untuk menjadikan adunan menjadi gebu, pukul adunan macam kita pukul telur sehingga kelihatan gebu dan sebati. Perap sehingga adunan naik dan sebati. (dlm 1/2 jam).

Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak udang seekor sambil tekan2 sket.
Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
Goreng cucur hingga masak dan angkat serta toskan.
Bolehlah dipotong 4 sebelum dihidangkan.

(sedap dimakan bersama kuah kacang )

No comments: