Thursday, July 9, 2015

Homemade Rempah Kabsa ..........

 


Bahan - bahan:
  1 sudu makan bunga cengkih **  
1 sudu makan lada hitam **
  1 sudu makan jintan manis **
  1 sudu makan jintan putih **
  2 sudu makan biji ketumbar **
  1 sudu makan buah pelaga **
  1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
  1 sudu makan serbuk cili
  1 sudu teh kunyit
 

Cara penyediaan:
1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat. 2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur. 3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.
Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.


 


Rempah kabsa yang telah siap dikisar

2 comments:

Anushka Sharma said...

Nice post...I look forward to reading more, and getting a more active part in the talks here, whilst picking up some knowledge as well..

TOSHIBA PLT-805AT

Anushka Sharma said...

Very glad to read your blog.Thank you for sharing this article.It is great! I will keep your article in my idea. Very happy reading.

ALOKA UST-5546