Saturday, September 11, 2010

~ Almond London ~


Bahan Utama:-

125 g mentega
75 g gula aising
1 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
225 g tepung gandum*
1 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak)
335 g badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel


Bahan Lain:-

300 g coklat masakkan (coklat masakan jenama “tulip”)
1/2 camca besar lemak sayur
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
Paper cup saiz kecil secukupnya


Cara membuatnya:-

1. Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.

2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.

3. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.

4. Ambil sebiji biskut yang “botak” tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 anrata satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti.

5. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara…

///////////////////////////////////////////////////////////

(2nd resepi )

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )

* 250 gm mentega
* 125 gm gula halus
* 1 biji telur
* 1 tsp esen vanilla
* 50 gm serbuk badam (optional)
* 200 gm tepung jagung
* 300 gm tepung gandum
* 2 sudu tepung beras
* 1 tsp baking powder
* 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
* 50 gm badam cincang (utk hiasan)
* +/- 700 gm coklat masakan

Cara-cara :

1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
3. Masukkan serbuk badam, kacau
4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.

No comments: