Thursday, December 2, 2010

~ Soft Bun ~


Bahan-bahannya:

290 ml air suam (140 ml air suam)
600 gram tepung roti (300 gm tepung roti)
5 sudu teh yis (2 1/2 sudu teh yis)
30 gram shortening (1 sudu teh shortening)
30 gram butter (15 gm butter)
1 biji telur saiz A (1 biji telur)
2 sudu teh garam (sikit garam)
80 gram gula halus (40 gm gula halus)
30 gram susu tepung (15 gm susu tepung)
2 sudu teh bread softner (1 sudu teh bread softner)


Cara-
Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker.
Setelah siap, bahagikan adunan kepada bentuk bulat. Dan biarkan ia naik sekali ganda.
Taburkan bijan ke atasnya.
Bakar hingga masak.
Setelah masak, keluarkan dan sapu mentega ke atas permukaan roti.
-Boleh letak apa-apa inti yang disukai ke dalam roti ini.

No comments: