Tuesday, March 18, 2014

Apom With Kastard

 



 BAHAN-BAHAN INTI :-
2 sudu besar tepung custard
3 sudu besar gula pasir 

3 sudu besar creamy sweet corn*** optional -
 1/2 sudu besar mentega / butter.
1 1/2 cawan fresh milk ( saya guna low fat milk yg dlm kotak brand Al-Marai je).

CARA-CARA MEMBUAT INTI :
● Didalam periuk,satukan kesemua bahan2 td kecuali essen vanilla dan juga mentega.
● Whisk seketika sehingga kustard dan gula hancur dan tidak berketul2...Selepas itu,
● Panaskan diatas api sederhana...kacau perlahan2 sehingga pekat.
● Padamkan api ,Masukkan vanilla essen dan juga mentega.-Kacau rata dan biarkan sejuk.Sedia utk.digunakan...

BAHAN-BAHAN UTK APAM :
● 2 cawan tepung gandum
● 2 sudu kecil plain ENO ( cari yg paket biru - tanpa flavour )
● 1/2 sudu kecil baking powder.
● 1 1/2 sudu kecil yis kering / mauripan.
● Beberapa titis food colur ( saya guna green verk by foster clarks )

 ● Secubit garam.
******Campurkan dan kacau sebati kesemua bahan didalam bekas dan biarkan selama 1 jam.

Cara2nya :
1.Panaskan non stick pan anda dgn api perlahan (api paling kecik )
2. Oleskan sedikit minyak pada kuali dgn menggunakan kitchen paper.**utk elakkan melekat dan apam menjadi koyak.
3.Seterusnya, sendukkan sedikit adunan serta tuang ke dlm non stick pan td.
( bentukkan bulat dan rata )
4.Apabila masak,letakkan custard filling ditengah2 karipap apam td.
5.Bentukkan ia mengikut citarasa kegemaran anda.
**Original Version...bahagian tepi,dipicit2 menggunakan jari..tp sy bentukkan ala Karipap biasa yg berkelim tepi...