Monday, August 11, 2014

Kek Sarang Lebah ..........


 
(1)

1 cwn tpng
1 cwn gula kurngkn x suka manis
1 cwn susu pekat
1 cwn air panas
2 sb margerin
2st sodabikabnt
1st esen vanila
4 biji telur
 


Cairkn gula hingga perng..masukn air panas smbil cept2 gaulhingga cair gula ceremel msukn margerin gaul sebati 
of api sejukn suam2 kuku pun x pe..
pukul telur hingga putih +susu pukul lagi
ayakn tpng n soda..gaul sebati..
msuk esen..perap 5 6 jam...
loyang sapu margerin ayakn tpng sedikit.
.tuang adonan bakar hingga masak ..150 160 ikut oven masing2,,

......................................................

 (2)

 



Bahan2:

1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camca teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 camca besar mentega

Cara2:

Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air & kacau hingga cair. Berhati semasa masukkan air, sbb gula tu akan meletup2...tutup periuk utk elakkan terkena percikan . Kemudian masukkan mentega.Sejukkan.

Pukul 4 biji telur tu sehingga kembang & pekat. Masukkan susu pekat dan kacau sebati.
Ayak tepung dan soda. Masukkan sedikit demi sedikit. Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi...kacau rata. Perap adunan selama 3-4 jam
 Bakar dgn api sederhana 160 -180 selama 45 ke 1 jam