Saturday, September 6, 2014

Portugese Egg Tart .........

 
BAHAN
  • 50g kuning telur (anggaran 3 biji)
  • 25g gula castor 
  • 60g full cream milk
  • 100g dairy whipping cream
  • 1/4 sdt vanilla essence
  • Puff pastry

  • Satukan semua bahan-bahan dan tapis
  • Gulung puff pastry seperti menggulung swiss roll dan potong kepada beberapa bahagian.
  • Letakkan potongan puff pastry dan tekan perlahan dan kemas kedlm acuan muffin..
  • Tuang adunan telur hingga hampir penuh .
  • Bakar dlm oven 180C selama 30minit api atas bawah
  • Kemudian tukarkan kepada api atas dan bakar lagi sehingga kekuningan.



///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanila
pewarna kuning


Cara-cara

Campur semua bahan. Gaul sebati.





Susun shell atas loyang.




Masukkan filling memenuhi shell (jangan melimpah sudah).



Bakar 10 minit pada suhu 180 darjah ataupun sehingga filling tu dah tak cair (jangan sampai shell hangit sudah).










No comments: