Monday, June 15, 2015

KEK KUKUS MILO .........


Bahan A
1 cawan milo
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat


Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum ( di ayak )
1 sk serbuk bikarbonat
1 sk serbuk penaik

Bahan C
3 biji telur
1 sk esen vanilla


Langkah- langkah :
1) campurkan semua bahan A dlm periuk dan kacau sehingga sebati dgn keadaan api sederhana..Bila dah sebati tutup api dan biarkan sejuk seketika.
2) sementara tgu bahan A sejuk sedikit, dlm bekas lain pecahkan 3 biji telur dan ltk esen vanilla ( spt di bahan C ) .kepuk sehingga kembang yer.Selepas selesai kepuk, campurkan kedlm bahan A yg telah disejukkan td dan kacau.
3) Selepas itu, masukkan pula bahan B ke dlm acuan bahan A dan bahan C td, kemudian kacau sehingga sebati..Kalo rajin blh kacau sehingga xde gelembung2 tepung tu..Aku xdenye rjn nk tgu lm..asalkan sebati semua tepung tu dlm acuan coklat dh memadai..hehehe
4) Kemudian sapu loyang ( aku ltk dlm bekas plastik microwave tu je ) dgn marjerin sbb xnk nanti acuan melekat.lagipon sng ckit nak tanggalkan bile dh masak..
5) Selepas dh sapu dgn marjerin, tuang acuan td ke dlm bekas / loyang tersebut. Jgn lpe sblm buat semua ni, korg pnskan dulu air utk kukus ye.so sng lah nt air dh tersedia ble acuan kek dh siap.
6) Bile air dh menggelegak, blhlah letakkan acuan kek td ke dlm bekas pengukus tu dan kukus paling lama sejam..Kalo nk thu kek tu dh masak blm, korg try cucuk dgn garfu.Kalo x melekat tu maknanya dh masak lah..

tips ; sila tutup bks loyang tu dgn aluminium foil ye sb xnak bg air wap tu masuk dlm kek, nt kek korg x menjadi ler..ni tips penting ye, jgn abaikan..


Sementara tgu kek masak jom kita buat topping dia plak.


Topping
- 1 cawan milo
- 2 sb minyak masak
- 3 sb air
- 1/2 cawan susu pekat

Campur semua bahan tu..masak secara double boiler yer..Agak2 dh berkilat blh la tutup api..

7) Bila dh masak kek milo kukus tu sejukkan terlebih dahulu..Bila dh sejuk ckit, terbalikkan kek tersebut lps tu baru ltk topping yer..Lepas tu blh la hias nk ltk coklat rice ke ape ker.

No comments: