Saturday, September 5, 2015

AYAM MULAKITTATHU .............



BAHAN (A)
6 TANGKAI HIRISAN LADA HIJAU
4 BIJI HIRISAN BAWANG BESAR
1 SUDU MAKAN PES HALIA
1 SUDU MAKAN PES BAWANG PUTIH

BAHAN (B) :
3 BIJI TOMATO DIDADU
2 PELEPAH DAUN KARI
1 TANGKAI DAUN PUDINA 
1 TANGKAI DAUN KETUMBAR

BAHAN (C) :
3 SUDU MAKAN SERBUK CHILI
3 SUDU MAKAN SERBUK KETUMBAR
1 SUDU TEH SERBUK JINTAN HALUS
1/2 SUDU TEH HALBA DITUMBUK
1/2 SUDU TEH SERBUK KUNYIT
1/2 SUDU TEH GARAM MASALA
1/2 SUDU TEH SERBUK LADA HITAM

BAHAN (D) :
1 CAWAN AIR

BAHAN (E) :
1 KILO AYAM 
AIR SECUKUP NYA

BAHAN (F) :
1 CAWAN SANTAN KOTAK
GARAM SECUKUP RASA

BAHAN (G) : 
6 BIJI HIRISAN BAWANG KECIL
2 SUDU MAKAN MINYAK
1 SUDU MAKAN HIRISAN DAUN KARI
1 SUDU MAKAN HIRISAN DAUN KETUMBAR

CARA NYA :
PANASKAN MINYAK TUMIS (A) SEBENTAR LALU MASUKKAN (B) BALIK - BALIKKAN SEHINGGA RATA DAN MASUKKAN (C) DAN BIARKAN SELAMA 5 MINIT. KACAU RATA TERUS MASUKKAN (D) DAN TUTUP PERIUK BIARKAN SELAMA 5 MINIT.
SETELAH ITU BUKA TUDUNG PERIUK DAN MASUKKAN (E) DAN TUTUP PERIUK SEKALI LAGI. BIARKAN SEHINGGA EMPUK SERTA KUAH AGAK PEKAT. MASUKKAN (F) KACAU PERLAHAN SEHINGGA RATA BIARKAN SEBENTAR LALU MATIKAN API.
PANASKAN MINYAK DARI BAHAN (G) DAN GORENG BAWANG KECIL SEHINGGA LAYU. MATIKAN API DAN TERUS TUANGKAN KEDALAM KUAH TADI SERTA TABURKAN DAUN KARI DAN DAUN KETUMBAR. 

No comments: