Saturday, January 14, 2012
DAGING KICAP KERISIK BEREMPAH ~
DAGING KICAP KERISIK BEREMPAH
Bahan-bahan :
1/2 kg daging
bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan cengkih
2 sb kicap pekat
3-4 sb cili kering kisar (ikut kepedasan sendiri)
kicap manis/kicap masin secukupnya
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
1 sudu makan jintan manis (disangai dan ditumbuk)
1 sudu makan jintan putih (disangai dan ditumbuk)
1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
air asam jawa (sikit - ikut sendiri - tapi jgn terlalu masam)
2 sudu makan kerisik
Bahan-bahan mesin :
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
Cara-cara :
1. Ambil 2-3 sudu besar bahan2 mesin dan gaul2kan bersama daging. Masukkan kicap pekat, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. Gaulkan lagi dan perapkan sebentar (30 minit).
2. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali/periuk. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan cengkih. Tumis bahan2 mesin hingga naik bau. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
4. Masukkan bahan-bahan selebihnya dan masaklah hingga daging empuk.
5. Hidangkan bersama nasi panas. Sesuai juga dihidangkan bersama nasi tomato atau nasi minyak.
Labels:
meat (daging)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment