Bahan doh : 2 cawan penuh tepung pulut 1 cawan penuh air pewarna makanan 1 liter air
Bahan kuah : 3 cawan santan 3 cawan air 6 sudu gula pasir garam sedikit - ikut rasa 3 helai daun pandan disimpul
1. Untuk doh. Tepung pulut tu campur dgn air dan gaul,lepas tu uli
sampai jadi doh. Agak2 la ya,kalau cair tambah tepung sikit. Kalau
kering tambah air sikit. Doh tu kalau dah tak berapa melekat dekat jari
maknanya dah okay. Air yg 1 liter tu masuk dalam periuk and panaskan.
2. Bahagi2 doh kpd beberapa bahagian (ikut berapa pewarna yg nak
diguna). Mcm sy ni guna 5 warna. Uli doh dgn warna..letak sikit2
3.
Lepas itu,gentel jadi bentuk bujur sikit,nak bulat pun boleh juga.
Kemudian masukkan dalam air mendidih tadi,butir2 yg dah timbul tu
maknanya dh masak. Boleh la angkat dan masuk pula dalam bekas yg berisi
air sejuk/air kosong.
4. Untuk kuah,campur semua bahan B dalam
periuk. Ikutlah,ada orang suka lebihkan santan,ada orang nak lebihkan
gula,ikut awak ya. Bila dah mendidih tu masukkan butir2 nangka tadi
(butir2 je,jgn masuk sekali airnya,hehe) kacau2 sikit lagi. Siap!
No comments:
Post a Comment