Saturday, February 22, 2014
Kek Minyak Neapolitan .............
bahan-bahan:
4 biji telur size besar - suhu bilik
1/2 cawan gula halus
1 sudu besar ovalette
1 cawan minyak sayuran (contoh - minyak canola atau minyak jagung)
1 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil vanila oil
2 1/4 sudu besar serbuk koko
1 1/4 sudu kecil strawberry emulco/paste
cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.
2. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur, gula halus & ovalette hingga kembang.
4. Masuk kan minyak & susu pekat. Gaul hingga sebati.
5. Masuk kan tepung. Gaul rata.
6. Bahagi adunan kepada 3 bahagian.
7. 1 bahagian dicampurkan dengan vanila oil. 1 bahagian lagi dicampurkan dengan serbuk koko & bahagian terakhir dicampurkan dengan strawberry emulco.
8. Tuangkan adunan strawberry kedalam acuan pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar.
9. Kemudian tuangkan adunan vanila keatas.
10. Akhir sekali tuangkan adunan koko.
11. Turunkan suhu oven kepada 160 darjah celcius selama 45 minit atau cucuk kan lidi untuk pastikan cake sudah masak.
** Jika anda menggunakan vanila esen, bubuh 1 1/2 sudu kecil.
** Cake boleh juga dikukus selama 45 minit atau sebaiknya cucuk dengan lidi untuk pastikan cake sudah masak.
** Acuan pembakar size 8x8 & susunan warna ikut suka.
Labels:
baking,
cake (kek),
kukus
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
michael kors outlet
nike shox
balenciaga triple s
westbrook shoes
golden goose sneakers
yeezy
nike air max 95
supreme
vapormax
goyard handbags
Post a Comment