Selain siakap, ikan yang sesuai untuk hidangan ini adalah ikan merah,
kerapu atau ikan kembung. Untuk mengurangkan bau hanyir ikan, sebaik saja
dibersihkan mestilah dilumur dengan garam dan jus limau nipis atau air asam
jawa. Biar selama 30 minit kemudian bersihkan semula dan lap kering-kering.
Bagi mengelakkan kulit ikan yang dikukus koyak, kelar dua atau tiga kali
secara menyerong. Lakukan dikedua-dua belah ikan sehingga ke bahagian tulang
tengahnya. Cara ini juga akan mempercepatkan ikan masak bila dikukus. Jangan
buangkan air kukusan ikan kerana ia membuat kuah lebih manis.
Ikan yang dikukus atau stim lebih lembut isinya. Ia juga sesuai bagi yang
mahu mengurangkan pengambilan makanan bergoreng. Minyak gorengan, terutama yang
digunakan berkali-kali membawa akibat tidak baik kepada kesihatan. Jadi, tidak
usah memikirkan sangat untuk berjimat jikalau anda perlu mempertaruhkan
kesihatan tubuh badan.
Seelok-eloknya, gunakan minyak bermutu tinggi yang tiada kolesterol (namun
agak mahal) terutama bagi sup atau sayur goreng (di mana anda makan dengan
kuahnya sekali). Anda juga boleh menggantikan mentega di dalam masakan
bertumis, dengan marjerin kerana sumber marjerin adalah sayur-sayuran.
Bagi anda yang inginkan kelainan, boleh juga menggoreng ikan. Gaul terlebih
dulu dengan garam dan serbuk lada sulah. Perap selama 30 minit sebelum dilumur
dengan putih telur yang dipukul sedikit. Kemudian salut dengan tepung jagung.
Ini akan membuat ikan lebih rangup.
Bila menggoreng jangan terlalu garing kerana isi ikan mudah keras. Cuma
pastikan apinya sederhana kuat. Untuk mengelakkan minyak meletup, tutup sedikit
kuali. Jangan tutup rapat kerana ikan sukar menjadi garing.
Sekiranya anda perlu terbalikkan ikan goreng, masukkan beberapa keping asam
gelugur ke dalam minyak panas itu. Ini adalah panduan supaya ikan mudah
dialihkan dan kulitnya tidak koyak. Ada juga yang menaburkan sedikit garam ke
dalam kuali semasa menunggu minyak itu panas.
Sebaik-baiknya goreng di dalam minyak yang banyak. Dengan cara ini, anda
tidak perlu membalikkan ikan. Ia bukan hanya Ikan seperti kerapu selalunya dibuangkan
tulang tengahnya dan ditekan supaya terbuka (bahagian isi di sebelah bawah). Ia
lebih mudah disajikan. Selain daripada itu, kuahnya juga mudah meresap ke dalam
isinya dan ini menjadikannya lebih sedap.
Keharuman sajian ini menyerlah kerana penggunaan bunga kantan dan limau
purut. Bagi anda yang lebih sukakan aroma daun ketumbar, boleh juga taburkan di
atas ikan sejurus sebelum dihidangkan.
Kebanyakan masakan ala Thai memang menggunakan daun ketumbar sebagai
penyeri. Seperti kebanyakan dedaun herba yang lain, ia juga mengandungi
pelbagai khasiat. Malah akar ketumbar adalah ramuan terpenting di dalam
beberapa jenis masakan Thai. Namun begitu, sekiranya anda tidak mahu memasukkan
bunga kantan atau daun limau purut, terpulanglah.
Semasa mengukus ikan, jangan buka penutup kukusan sekurang-kurangnya untuk
10 minit pertama. Ini untuk mengelakkan wap panas keluar. Ikan yang dikukus
kelihatan masak jika bahagian matanya berubah menjadi putih atau tersembul
keluar sedikit. Padamkan api dan ubah ikan ke dalam pinggan hidangan. Air
rebusan ikan yang terkumpul perlu dicampur ke dalam kuah atau sosnya.
1 comment:
Salam
Post a Comment