Sunday, October 11, 2015

Sekaya ...........


 


BAHAN NYA:
5 BIJI KUNING TELUR
3 HELAI DAUN PANDAN
2 CAWAN GULA PASIR (500 GRAM)
2 CAWAN SANTAN KOTAK (500 ML)
2 SUDU MAKAN TEPUNG KASTARD
1/ 2 CAWAN AIR (125 ML)



CARA NYA:
MASAK GULA DENGAN API KECIL SEHINGGA KEPERANGAN LALU MATIKAN API DAN TUANGKAN AIR. MASUKKAN SANTAN DAN KACAU SEHINGGA LARUT. BIARKAN SEJUK SEBENTAR.

PUKUL TELUR SEHINGGA RATA DAN MASUKKAN TEPUNG KASTARD DAN PUKUL LAGI SEHINGGA SEBATI. KEMUDIAN CAMPURKAN KEDALAM GULA BERSAMA DAUN PANDAN.
MASAK DENGAN API PERLAHAN DAN KACAU SEHINGGA PEKAT LALU MATIKAN API DAN BIARKAN SEHINGGA SEJUK.

No comments: