Thursday, July 11, 2013

Nasi Ayam Kukus Dengan Ayam Panggang ...........





Nasi Ayam Kukus

Beras dibasuh dan ditos. Tumbuk halia dan bawang putih.



Panaskan butter dan tumis bahan tumbuk, rempah menumis serta daun pandan sehingga wangi. Kemudian dimasukkan beras dan digoreng seketika. Masukkan air rebusan ayam dan garam secukupnya. 




Lepas itu pindahkan ke dalam loyang yang dimasukkan ke dalam bekas pengukus. Kukuslah sehingga nasi masak.





Ayam Panggang

Bahan-bahan

1 ekor ayam dipotong empat (4)
Minyak zaitun

Untuk paste
3 sb bawang besar dikisar
2 sb bawang putih dikisar
1 sb halia dikisar
3 sb kicap pekat
1 sb madu
1 sb serbuk kunyit
1 sb cili kisar
1 sk serbuk ketumbar
1 sk jintan putih
1 sk jintan manis
1 sk lada hitam
Sos tomato, sos cili dan sos plum
Garam

Hiasan
1 biji kentang
4 inci lobak merah dibelah
1 biji bawang besar dibelah empat
1 batang seleri dipotong sepanjang 2 inci

Cara cara
Rebus ayam sekejap untuk mendapatkan air rebusan ayam. Lumurkan paste keseluruh bahagian ayam.  Ayam yang telah dilumur disusun dalam bekas untuk dipanggang yang telah disapu dengan butter.



Masukkan bahan hiasan dalam bekas dan direnjis minyak zaiton.



Masukkan ke dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama lebih kurang 30 minit.




Keluarkan dari ketuhar dan angkat ayam yang telah masak.  Bahan hiasan diasingkan dan dicurah sos yang terhasil semasa memanggang ayam.






Boleh lah dihidangkan dengan nasi ayam kukus.  





Enjoy ...

No comments: