Thursday, July 11, 2013

Udang Goreng Butter/Buttered Prawn ............








Sarang Telur
2 biji Kuning Telur
Sesenduk Butter/Margerin
Secawan Minyak masak


Pukul ringan kuning telur.
Panaskan Butter/Margerin bersama minyak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.


Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya yang jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan. 







Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya. Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya. 


Udang:
12 ekor udang 
Sedikit Garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit Butter/Margerin untuk menumis
Sedikit Serbuk Lada Hitam/Putih - jika suka
Garam secukup rasa

Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.

Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau.


Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.








Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi. Siapp.. Senang kann..


...............................

 
Bahan A
10-15 ekor udang sederhana
5 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu kecil (serbuk lada hitam + lada sulah)
sedikit garam dan serbuk kunyit
1 senduk mentega
5 tangkai cili padi
1 tangkai daun kari

cara:
-cuci bersih udang, gaulkan garam,lada hitam,lada sulah,serbuk kunyit dan bawang putih
-panaskan butter dan masukkan masukkan udang dan semua bahan yang digaul tadi.
-bila udang hampir masak,masukkan cili padi dan daun kari. ketepikan.

Bahan B
3biji kuning telur (gred A)
secubit garam
1/3 ketul butter
1/2 cawan minyak masak
baki butter cair yang goreng udang tadi

cara:
-campurkan minyak dan butter ke dalam lebihan butter yang goreng udang tadi
-pukul kuning telur dengan garfu dan campurkan secubit garam
-bila minyak n butter dah betul2 panas,pusingkan senduk bulat(belakang senduk)pada dasar kuali laju2..hati2 ya..jgn smpai kena minyak panas
-tuang kuning telur dengan jarak agak tinggi..paras muka smbil pusing2 senduk tu..biar kuning telur masak betul2 smpai jadi keemasan...
-padamkan api,tapis dan bila betul2 kering minyak baru cmpur/hias atas udang yang digoreng tadi.

No comments: