Thursday, June 2, 2016

MEATBALL CARBONARA .......



 
SOS  :
stgh senduk butter/majerin
2ulas bwg putih *cincang*
2sdb tepung gandum
250ml susu segar/low fat/full cream
stgh cawan air
2kiub knorr
1slice cheesedale
sedikit mixed herbs
sedikit lada putih/lada hitam
cendawan *cincang*

-panaskan butter & tumiskan bwg putih
-masukkan tepung gandum & kacau
-masukkan susu, air, cendawan, mixed herbs, lada & kiub knorr
-masakkan sampai mendidih
-masukkan cheese slice & biarkan pekat.
-Rasa & tutup api
*api tak mau kuat sangat
*jangan masin sgt sbb nanti bila dah pekat, takut jd masin. cheese tu dh tambah masin
*kalau nak tambah daging kisar @ ayam kisar pun boleh
*kalau pekat sangat, sila tambah air

MEATBALL ......:
meatball : ( jenama Ramly)
bwg besaq holland
lada benggala kaler hijau
cheddar cheese *parut

*dalam pan, panaskan butter. Tumis bwg besaq & lada benggala sehingga layu.
*Angkat & toskan
*masukkan meatball
*goreng sehingga sedikit keperangan
*dalam foil, tuang kan sedikit kuah sebagai base.
*letakkan meatball seberapa banyak yg mahu
*letak jugak bwg & lada tadi
*letakkan semula sos carbonara tadi balik
(saya letakkan cheese slice & tutup dgn sos)
*parutkan cheese sebagai topping
*bakar dalam oven suhu 180c dlm 10-15min @ sampai kuning keperangan (ikut oven masing2)
 
 

No comments: