Moist Chocolate Chiffon ..........
-
-
-
- BAHAN A:-
- 100 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
- 1/2 camca teh soda bikarbonat
- 1/2 camca teh serbuk penaik
- 1 camca teh esen vanila
- 50 ml minyak jagung
- 4 kuning telur (Gred A)
- 60 g gula halus
- 1 camca besar coklat emulco*
- 30 g serbuk koko*
- 100 ml susu segar. disuamkan*(*disatukan dan gaul rata, sejukkan)
-
-
-
- BAHAN B:-
- 4 putih telur (Gred A)
- 120 g gula halus
- 1/2 camca teh cream of tartar
Cara-cara
-
Dalam satu bekas. Satukan ke semua bahan2 A hingga sebati. Ketepikan
-
Pukul putih telur hingga separuh kembang, masukkan sebahagian gula
- dan diikuti cream of tartar. Terus memukul dan masukkan baki gula. Putar hingga menjadi maringue yg kental
-
"Kental" disini bermaksud, jika alat pemukul itu
diperbalikkan, puncak yg terhasil kukuh dan tidak terlentok. Seperti
dalam gambar.
-
Ambil sebahagian maringue tadi dan kaup balikkan ke dalam adunan kek. Gaul rata.
-
Tuang adunan kek tadi ke dalam lebihan maringue dan dgn
perlahan kaup balikkan hingga rata dan sebati. JANGAN terlebih gaul.
-
Tuang adunan ke dalam acuan chiffon yg telah dialas
dasarnya dgn kertas minyak dan disapu dgn mentega. Sekeliling bahagian
dalam tin kek tidak perlu di sapu mentega hanya dasarnya sahaya.
-
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C
selama 35 minit. Jika bahagian tepi kek mengecut sedikit itu tandanya
kek sudah masak. Keluarkan dan terbalikkan acuan chiffon tadi dan biarkan
sejuk dalam keadaan terbalik. Bila sejuk, sisip tepi tin dgn pisau dan
keluarkan kek dari tin. Hias ikut suka...Gambar menunjukkan acuan kek
chiffon berukuran 23 cm yg mat gunakan utk resepi ini.
No comments:
Post a Comment