Sunday, December 29, 2013

Cheese Tart



 

170gm marjerin atau butter (1/2 cawan)
50gm gula aising (1/4 cawan)
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum ( 2 1/2 cawan)
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.


Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.


Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita. Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan  pula bahan2 tuk membuat cheese dia pula.


250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus  (1/4 cawan)
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.


Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.


Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.


  1. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  2. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
  3. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah  dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.

Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
tambahan : ita bakar api atas bawah tapi ita letak dekat rak bawah.

Untuk resepi ni, 1 adunan shell dapat buat dalam  40 biji shell itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell.
Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 - 80 shell.
Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese



...................................................................................................................................................

BAHAN-BAHAN 

PASTRI
125g butter (saya guna marjerin jer)
63g gula halus (saya guna gula yg salut donat tu)
1 biji telur kuning
250g tepung gandum
1sudu makan air
1/2sudu teh esen vanila


 
FILLING
250g cream cheese (philadephia)
20g butter/marjerin
60g gula halus
1biji telur
jem blueberry/stoberi DLL

CARA-CARA:

PASTRI
1. masukkan butter+gula halus+esen..pukul sehingga sebati..bila dah sebati
2.masukkan telur kuning dan air..sebatikan dia kemudian
3.masukkan tepung, gaul dengan tangan.
4.masukkan dalam acuan pastri.(acuan buat tart tuh) (nampak x mcm dlm gambar tu, tekan2 jd lah mcm yg sebelah adunan tu)
5.170celcius, bakar selama 20 minit (ikot oven jugak saya bakar dlm 15 minit cmtu agak kuning2 tu angkat)
6. nak keluarkan tart shell tu kena ketuk pelan2 sikit buat masa panas senang dia nk keluar

FILLING
1.butter+gula halus+cream cheese(putar dengan mesin sampai sebati)
2.masukkan telur, putar lagi
3.masukkan filling ke dalam pastri yg dah siap dibakar
4.letakkan jem blueberry @ DLL sesedap rasa ditengah filling pastu masukkan cheese agak2 nk penuh
5.bakar lagi selama 8 minit,180celcius

No comments: