Tuesday, August 4, 2015

Pertolongan Cemas Pada STROKE ...........


 
Orang yg kena STROKE mendadak (jatuh bilik air dsb), pembuluh darah ke otak akan pecah sedikit demi sedikit. Ingat, untuk mengatasi hal ini janganlah gugup / panik. Jika mangsa berada di tempat kejadian seperti bilik mandi / bilik tidur / ruang tamu dll. JANGAN dipindah2kan ke tempat lain, kerana akan percepat pecahnya pembuluh darah, dan janganlah sampai dia terjatuh lg. Caranya adlh dengan mengeluarkan darah pesakit dgn menggunakan jarum yg telah dibakar / disteril yg kemudian ditusukkan ke hujung setiap jari masing2 sampai darahnya keluar ± 1-2 titis. Kalau darahnya tidak keluar boleh diurut sampai keluar, sesudah itu mangsa akan sedar selepas beberapa minit kemudian. 


Jika pesakit mulutnya condong/herot, tariklah kedua cuping telinganya sampai merah dan langsung tusuk bahagian bawah daun telinga dg jarum steril hingga darah keluar ± 1-2 titis. Selepas mangsa sedar dan mulutnya sudah pulih kembali, barulah dibawa ke doktor / hospital.


Biasanya orang yg terkena STROKE pembuluh darahnya akan lebih cepat pecah kerana goncangan dalam perjalanan ke hospital / doktor. Orang tsb tidak dpt sedar kembali / pengsan dan biasanya akan kurang upaya / lumpuh. 

(Kita harus ingat mengeluarkan darah dari jari orang yg terkena STROKE, maka kita sudah boleh menolong orang tsb dari penyakit STROKE). Share ini boleh diteruskan. Maka Tak terhinggalah jasa pahala anda, indah berkongsi pada rakan2 dan saudara mara... In sha Allah.

No comments: