Donut Gebu ....
Bahan-bahan
500g tepung berprotein tinggi/tepung gandum
1 peket yis segera-11gram
50g marjerin/mentega-dalam 2 sudu besar
1 sudu besar (penuh) shortening
2 sudu besar (penuh) gula pasir
2 sudu besar susu pekat/2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Gula Halus atau topping kegemaran anda
190ml-200ml air suam suam kuku (bergantung pd kualiti tepung- saya guna 200ml)
Cara-cara
Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera,
gula pasir, susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan
selama 8-10 minit.
Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh
dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul
sedikit dan juga garam.
Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dikacau satu arah je menggunakan sudu).
Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli
menggunakan tangan.- tak perlu habiskan tepung tu kalau adunan sudah
boleh diuli.
Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan (sisa sisa tepung kat dlm bekas tu semua bersih).
Doh tidak perlu direhatkan, (kalau nak rehatkan pun boleh gak selama
5-10min) boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci (agak2 je).
Boleh tambah sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini.
Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda. Doh akan mula
mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan.
Gunakan minyak yang banyak untuk menggoreng. Setelah minyak agak panas
(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus) perlahankan
sedikit api, masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni
akan mngembang lagi ketika digoreng (sbb adunan mengandungi telur)
Goreng sehingga kekuningan dan toskan di atas tisu dapur. Sedia untuk
dihidangkan bersama gula kaster atau topping kegemaran anda.
No comments:
Post a Comment