Wednesday, April 24, 2013

Homemade Marble Ice-cream(rainbow version) ........

 

Resepi : Homemade Marble Ice-cream(rainbow version)
Oleh:Nur Honney Robbi
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahan:

1 tin susu pekat manis (saiz kecil tu je)
2 tin air masak(sukat guna tin susu)
1 sudu besar ovallet
1 sudu besar tepung jagung
1 penutup esen vanilla
2 sudu besar serbuk koko (honney guna perasa coklat)
Pewarna merah jambu(honney guna sedikit pewarna ibu sirap)
Sedikit perisa strawberry

Cara-caranya:
-Masukkan susu pekat manis dan air masak ke dalam periuk
-Masukkan tepung jagung,kacau rata(tepung jagung ditambah supaya aiskrim tak cepat cair apabila dikeluarkan nanti)
-Kacau atas api hingga agak2 tepung tadi masak(kacau sekejap je,tapi saya kacau hingga mendidih sikit)
-Angkat adunan tadi dan masukkan dalam mangkuk besar(kalo tuang dalam mangkuk mixer pastikan mangkuk tu besar sebab adunan akan bertambah/naik selepas dipukul).Sejukkan dahulu
-Apabila dah sejuk,tambahkan ovallet dan esen vanilla
-Pukul dengan mixer menggunakan kelajuan tinggi(high speed).Pukul hingga gebu dan ringan
-Mula-mula adunan tu sikit je,lepas dipukul akan bertambah dan teksturnya jadi lebih kurang adunan kek,sedikit likat
-Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian(ikut suka nak buh berapa warna dan perisa)saya bahagi 3 bahagian
-Satu adunan dibiarkan asal/plain(perisa vanilla)
-Satu adunan bubuh perisa strawberry dan pewarna pink/merah jambu(perisa strawberry)
-Satu adunan lagi bubuh serbuk koko(perisa coklat)
-Pastu boleh le dicorakkan aiskrim macam marble tu,tuang secara berselang-seli sehingga habis
-Tutup bekas dan masukkan ke dalam peti ais
-Bila dah beku/keras boleh la dinikmati.(disarankan aiskrim tu dibekukan semalaman)

yummy...

-SELAMAT MENCUBA-

 Bahan-bahan:

1 tin susu pekat manis (saiz kecil tu je)
2 tin air masak(sukat guna tin susu)
1 sudu besar ovallet
1 sudu besar tepung jagung
1 penutup esen vanilla
2 sudu besar serbuk koko (honney guna perasa coklat)
Pewarna merah jambu(honney guna sedikit pewarna ibu sirap)
Sedikit perisa strawberry

Cara-caranya:
-Masukkan susu pekat manis dan air masak ke dalam periuk
-Masukkan tepung jagung,kacau rata(tepung jagung ditambah supaya aiskrim tak cepat cair apabila dikeluarkan nanti)
-Kacau atas api hingga agak2 tepung tadi masak(kacau sekejap je,tapi saya kacau hingga mendidih sikit)
-Angkat adunan tadi dan masukkan dalam mangkuk besar(kalo tuang dalam mangkuk mixer pastikan mangkuk tu besar sebab adunan akan bertambah/naik selepas dipukul).Sejukkan dahulu
-Apabila dah sejuk,tambahkan ovallet dan esen vanilla
-Pukul dengan mixer menggunakan kelajuan tinggi(high speed).Pukul hingga gebu dan ringan
-Mula-mula adunan tu sikit je,lepas dipukul akan bertambah dan teksturnya jadi lebih kurang adunan kek,sedikit likat
-Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian(ikut suka nak buh berapa warna dan perisa)saya bahagi 3 bahagian
Satu adunan dibiarkan asal/plain(perisa vanilla)
-Satu adunan bubuh perisa strawberry dan pewarna pink/merah jambu(perisa strawberry)
-Satu adunan lagi bubuh serbuk koko(perisa coklat)
-Pastu boleh le dicorakkan aiskrim macam marble tu,tuang secara berselang-seli sehingga habis
-Tutup bekas dan masukkan ke dalam peti ais
-Bila dah beku/keras boleh la dinikmati.(disarankan aiskrim tu dibekukan semalaman)

No comments: