Monday, July 8, 2013

BISKUT GAJUS .........



225 g mentega ~ dilembutkan
140 g gula icing ~ ayak
1 biji kuning telur
140 g gajus ~ panggang dan kisar halus
380 g tepung gandum ~ ayak
1 sk baking powder
1 sk emplex atau lacinta ~ jika tiada tak mengapa
1 sk serbuk vanilli/esen vanilla
secukup kuning telur ~ utk sapu
secukup kacang gajus panggang ~ belah dua utk hiasan
 
 Mentega dan gula dikacau hingga sebati dan masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga rata.
Masukkan pula vanilli, emplex, baking powder, gajus kisar dan kacau sebati lagi.
Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan boleh dibentukkan.
Ambil sedikit doh dan bentukkan seperti buah gajus,hias dgn 1 biji kacang gajus sebagai tangkainya.
Susun atas dulang pembakar dan sapu kuning telur di atasnya.
Doh juga boleh dicanai dan diterap ikut acuan yg digemari, sapu kuning telur dan hias dgn kcg gajus.
Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga kekuningan.
Sejukkan biskut di atas redai dan simpan dalam bekas kedap udara.
 
 
 

No comments: