Nasi Ayam Kukus
Beras dibasuh dan ditos. Tumbuk halia dan bawang putih.
Panaskan
butter dan tumis bahan tumbuk, rempah menumis serta daun pandan
sehingga wangi. Kemudian dimasukkan beras dan digoreng seketika.
Masukkan air rebusan ayam dan garam secukupnya.
Lepas itu pindahkan ke dalam loyang yang dimasukkan ke dalam bekas pengukus. Kukuslah sehingga nasi masak.
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong empat (4)
Minyak zaitun
Untuk paste
3 sb bawang besar dikisar
2 sb bawang putih dikisar
1 sb halia dikisar
3 sb kicap pekat
1 sb madu
1 sb serbuk kunyit
1 sb cili kisar
1 sk serbuk ketumbar
1 sk jintan putih
1 sk jintan manis
1 sk lada hitam
Sos tomato, sos cili dan sos plum
Garam
Hiasan
1 biji kentang
4 inci lobak merah dibelah
1 biji bawang besar dibelah empat
1 batang seleri dipotong sepanjang 2 inci
Cara cara
Rebus
ayam sekejap untuk mendapatkan air rebusan ayam. Lumurkan paste
keseluruh bahagian ayam. Ayam yang telah dilumur disusun dalam bekas
untuk dipanggang yang telah disapu dengan butter.
Masukkan bahan hiasan dalam bekas dan direnjis minyak zaiton. Masukkan ke dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama lebih kurang 30 minit.
Keluarkan dari ketuhar dan angkat ayam yang telah masak. Bahan hiasan diasingkan dan dicurah sos yang terhasil semasa memanggang ayam.
Boleh lah dihidangkan dengan nasi ayam kukus.
Enjoy ...
No comments:
Post a Comment