Saturday, January 25, 2014
Caramel Cheese Cake.
Bahan A
2 sudu besar gula (untuk buat gula hangus)
- tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.biar gula hancur dan tukar jadi perang.jangan kacau gula, nanti berketul.
Bahan B (bahagian atas)
- 1/2 tin susu cair
- 70g gula kastor
- 1/2 sudu teh esen vanila
-3 biji kuning telur
- kacau semua bahan dengan sopan,jangan sampai berbuih nanti karamelnya tak jadi.
CHEESE CAKE
BAHAN C
- 150ml susu segar
-1 camca teh esen vanila
- 250g cream cheese
- 3 kuning telur
- 15g tepung gandum
- 15g tepung jagung
BAHAN D
- 3 putih telur
- 80g gula kastor
CARA-CARA :-
- panaskan susu segar dalam periuk jangan sampai mendidih. angkat dan sejukkan.
- putar cream cheese dengan kuning telur sehingga lembut & kembang.masukkan perlahan-lahan susu segar & esen vanila, putar lagi sebati. masukkan kedua-dua tepung yang telah di ayak.
- Dalam mangkuk lain yang bersih, kering dan pemutar yang bersih, kering tanpa minyak,putar putih telur & gula castor sehingga gebu,kalau mangkuk diterbalikkan adunan tak jatuh.
-tapis dan masukkan bahan B ke dalam bahan A. biarkan dulu.
- masukkan 1 senduk adunan D ke dalam adunan C, kacau sebati.
kemudian tuang semua adunan tadi ke dalam adunan D kemudian gaul rata.
-masukkan adunan kek ke dalam loyang yg telah ada karamel tadi.
- bakar secara steam bake dalam oven suhu 170° selama 15 minit hingga permukaan sikit perang. Turunkan suhu 150° & bakar selama 60 minit.
- tutup api oven,biar dlm oven dgn pintu dibuka selama 1 jam &
Labels:
cake (kek),
caramel
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment