Bahan-bahan :
3/4 cawan peanut butter ( halus atau kasar ikut suka )
1/2 cawan butter - suhu bilik
3/4 cawan gula icing
1 cawan biskut digestive - dihancurkan
1/3 cawan kelapa kering (dessicated coconut)
1/3 cawan kismis (jika suka)
1 cawan chocolate chips
1 sudu besar butter (tambahan)
Cara-cara :
1. Satukan kesemua bahan kecuali chocolate chips & 1 sudu besar butter. Gaul hingga sebati.
2. Bulat-bulat adunan sebesar bola 1 inci & susun diatas dulang.
3. Cairkan chocolate chips & 1 sudu besar butter dengan menggunakan cara double boiling. Pastikan air tidak masuk kedalam chocolate.
4. Apabila chocolate telah agak sejuk sedikit, celupkan bebola peanut butter kedalam chocolate cair & letak kan bebola kedalam mangkuk kertas atau diatas dulang & biarkan chocolate mengeras sebelum disimpan kedalam bekas kedap udara. Sebaiknya disimpan di dalam peti sejuk
No comments:
Post a Comment