Saturday, May 7, 2016
Rendang Professor ...........
1. Sekilo daging -
-bersihkan, potong nipis berkeping, rebus, goreng dan tumbuk (jangan sampai hancur)
-perap dengan kicap pekat manis dan sedikit sos tiram
2. 4 cawan santan pekat dari 2 biji kelapa
3. 15 helai cili kering
4. 1 inci halia
5. 1 inci lengkuas
6. 10 biji bawang merah
7. 5 biji bawang putih
Bahan 3-7 dikisar halus
8. 10 batang serai dihiris halus
9. 10 biji bawang merah di mayang halus
10. 1/2 ketul gula Melaka
11. 2 sudu besar gula
12. 1 cawan asam jawa
13. garam secukup rasa
14. Sedikit minyak untuk menumis
15. Kerisik (hampir terlupa)
CARA
1. Panaskan minyak, tumis bawang yang dimayang sampai garing sedikit.
2. Tumiskankan bahan yang dikisar dan biarkan hingga wangi.
3. Masukkan serai dan biarkan seketika.
4. Masukkan daging dan kacau
5. Bila daging sudah sebati dengan bahan tumisan, masukkan santan dan biarkan sampai kering.
6. Masukkan gula Melaka, asam jawa dan kerisik.
Hidangan boleh dihiaskan dengan daun kunyit yang dihiris halus atau daun bawang. Saya suka juga letak hirisan tomato.
Labels:
beef (daging),
chicken
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment