Friday, May 3, 2013

Biskut Kacang ...

 
 
Bahan2:
2 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 1/2 cawan kacang tanah, goreng dengan sedikit minyak dan kisar halus
(tapi guna kacang almond/gajus)
1/2 camca teh esen vanilla
1 cawan gula halus
1 kuning telur
Minyak jagung/mazola secukupnya (lebih kurang 1 cawan)
Kuning telur, untuk disapu
Kacang tanah untuk hiasan
 
 
Cara membuatnya:
  • Satukan tepung gandum, kacang kisar, gula halus, vanila dan kuning telur. Gaul rata.
  • Tuang minyak jagung/mazola sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang boleh dicanai.
  • Canai 1/2 cm, terap dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan hias dengan kacang tanah.
  • Bakar dalam oven pada suhu 150C, selama 10 - 13 minit. Biarkan biskut atas dulang sehingga suam, baru dialihkan kerana biskut agak rapuh semasa panas.