Friday, May 10, 2013

DONUT INTI KASTAD ...........


 
 
BAHAN2 DOH: 
 1/2 KG TPG GANDUM
1/2 CWN SUSU PEKAT
GARAM
2SB YIS+ AIR SUAM
4SB BUTTER
250ML SUSU SEGAR 


INTI:
 3SB KASTAD
1/2 CWN WHIP CREAM
1 CWN SUSU SEGAR
VANILLA
GULA
- KACAU KASTAD DLM AIR SEJUK SMPAI X BERKETUL, JERANG ATAS API, MSUKKAN SUME BHN LAIN..KACAU SMPAI PEKAT, TUTUP API.SEJUKKAN..

-RENDAM YIS DGN AIR SMPAI BERBUIH..
-MASUKKAN SUME BHN DOH,TUANG SUSU SKET2 SMPAI DOH DH SEBATI & X TERLALU LEMBIK, ULI SMPAI DOH X BERKETUL DAN X MELEKAT PD TGN..
-PERAMKAN DLM BKS, TUTUP DGN KAIN LEMBAP..BIAR SMPAI KEMBANG
-BILA DH KEMBANG, BENTUKKAN BULAT2, SY TERAP GUNA ACUAN BULAT SUPAYA SM BENTUK.. SUSUN DLM DULANG JARAK2 DAN BIAR DIA KEMBANG LG DLM 1-2J BR DIGORENG
- GUNTINGKAN BUCU DONUT, PAIPKAN INTI KASTAD GUNA PIPING BAG KE DLM DONUT..TABURKAN GULA AISING KT ATAS
 
 
.........................................................
INTI KASTARD ;
 
1 sb tepung kastard
1 sb gula pasir
2/3 cawan susu segar 
 15 g butter -
2 sk esen vanila -

cara :

  1. Satukan bahan kastard kecuali butter n vanila.
  2. Kacau dgn whisk dan masak dgn api perlahan sehingga pekat.
  3. Padamkan api dan tambahkan butter n vanilla kemudian sejukkan.
  4. Boleh masukkan inti di tengah2 roti itu tadi. SIAP!!

No comments: