Tuesday, May 14, 2013

Pau Gebu Dan Lembut ..........

Bahan-bahan :
250 gm tepung pau atau tepung gandum
1 sudu teh yis
1/2 sudu teh baking powder
4 sudu besar gula kastor
1 sudu besar lemak sayuran
1 sudu teh bread softener - optional kalau tiada pun pau masih lagi gebu dan lembut
1/2 cawan air suam
inti pau secukupnya

lll

 Cara membuatnya :
1. Satukan tepung, yis, baking powder, gula dan bread softener ke dalam mangkuk adunan.
2. Ulikan sebati dengan memasukkan air sedikit demi sedikit
3. Masukkan lemak sayuran dan ulikan lagi sehingga doh menjadi kental dan tidak melekat di tangan
4. Jika menggunakan breadmaker masukkan semua bahan mengikut turutan air suam-yis-tepung-baking powder-gula-bread softener-lemak sayuran.
5. Kemudian pilih menu doh (tidak perlu menunggu sehingga doh siap selama 1 1/2 jam cukup sekadar 10 min atau sehingga doh sebati dan bolehlah dikeluarkan dari BM).
6. Setelah itu bahagikan doh kepada 10 bahagian dengan setiap satu seberat 45gm dan bentukkan menjadi bulat.
7. Ambil satu doh kecil tadi dan leperkan di tapak tangan dan letakkan satu sudu kecil inti yang disukai dan tutupkan semula menjadi bentuk bulat.
8. Letakkan doh yang telah disiap di atas daun pisang atau kertas yang telah disapukan dengan sedikit minyak. Buat sehingga habis.
9. Kemudian biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min atau 1 jam.
10. Sementara itu panaskan kukusan dan pastikan setelah air mendidih barulah di masukkan doh-doh tadi dan kukuslah selama 10 minit.

Note: air kukusan perlulah betul-betul panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yang gebu dan lembut


( http://www.sitidelima.com)

No comments: