Tuesday, May 14, 2013

Ikan Siakap Grill Sos Nenas ..........


 http://4.bp.blogspot.com/_1L731RHWhoQ/SwkC1PtcBvI/AAAAAAAACyM/tfLQibCxj3I/s1600/221120093336.jpg




Bahan-bahan:

Nenas
Bawang Kuning
Cili Padi Merah
Daun Ketumbar
Serbuk Kunyit
Ikan Siakap
Garam
Minyak cili
Grape Seed Oil
Daun Pisang
Sos Nenas
Bawang Kuning
Sos Plum
Minyak Bijan


Cara Menyediakan:

• Cincangkan nenas, bawang kuning, cili padi merah dan daun ketumbar.
• Taburkan sedikit serbuk kunyit ke atas fillet ikan siakap dan garam.
• Tuangkan minyak cili dan sapukan fillet itu sehingga rata.
• Panaskan grape seed oil ke atas kuali leper.
• Tuangkan sos nenas.
• Tumiskan bawang kuning.
• Masukkan cili padi merah, sedikit air, sos plum dan minyak bijan.
• Tambahkan sedikit garam secukup rasa.
• Masukkan daun ketumbar.


Tips: 

Anda juga boleh menggunakan ikan tilapia atau ikan kerapu, mengikut citarasa anda!