~ Kek Karamel ~
Bahan-bahan ( 1 biji )
- 2 camb gula pasir
- 5 biji telur asingkan kuning dan putihnya
- ½ cawan gula pasir yang dikisar halus
- ½ cawan gula aising
- 1 cawan susu cair
- ½ cawan minyak
- ½ cawan air sejuk
- 1 cawan tepung gandum
- 1camt krim tartar
- Esen vanilla
Cara-cara
- Gula pasir (2camb) tabur dalam tin pembakar dan panaskan hingga menjadi perang. Ketepikan dan biarkan sejuk
- Kuning telur campur dengan ½ cawan gula pasir yang dikisar, esen vanilla dan susu cair. Kacau hingga sebati dan ketepikan
- Tepung gandum dicampur dengan minyak dan air sejuk .Kacau hingga sebati dan ketepikan.
- Pukul putih telur dengan mixer (kelajuan paling tinggi/No.5) hingga
kembang dan ringan. Masukkan gula aising dan krim tartar. Putar lagi
dengan mixer No.5. Kemudian masukkan campuran tepung gandum dan putar
sekejap sahaja dengan mixer kelajuan paling rendah/No.1. (kalau suka
warnakanlah dengan apa-apa warna kegemaran anda)
- Ambil loyang pembakar tadi, masukkan campuran kuning telur diikuti dengan campuran putih telur
- Masukkan loyang tadi kedalam bekas yang berisi air dan bakar sehingga masak. (kaedah double boiling)
P/S : Setelah masak, pastikan ia dibiarkan sejuk sebelum diterbalikkan.
No comments:
Post a Comment