Tuesday, January 22, 2013

Lepat Liat Inti Kelapa ........


lepat liat inti kelapa

Bahan A
250 tepung pulut ( kalau terlalu lembut tambahkan tepung  pulut)
150 ml santan pekat
150 gram gula merah
70 gram gula putih ( gula merah dan gula putih di masak dengan 40 ml air)
Secubit garam

Bahan B
50gram tepung beras ( di bancuh dengan 125 ml air panas).

Bahan C
150 gram kelapa parut
3 -4 gram garam ( anggaran)

 
lepat liat 3
  1. Campurkan  bahan A dengan bahan B
  2. Gaul semua  sehingga menjadi doh
  3. Sapukan daun pisang dengan minyak dan letakkan doh anggaran 35-40 gram, letakkan  kelapa dan bungkus.
  4. Kukus 15-20 minit  ( buka kukusan setiap 10 minit bagi menghasilkan bungkusan lepat yang cantik)
25 – 20  helai Daun pisang  5×7
Menghasilkan doh seberat 750 gram