(1)
Dasar kek:
200gm biskut oreo - di buang krimnya - kisar atau tumbuk
50gm mentega cair
50gm mentega cair
Bahan kek:
500gm krim keju
1/2 cwn gula kastor
1/2sb esen vanilla
2 biji telur
150ml whipping krim
1sb lemon juice
blueberry filling secukupnya
Cara-cara
Dasar Kek :
Masukkan oreo kisar ke dalam acuan springform.
Cairkan mentega (saya panaskan dalam kuali) dan tuang ke dalam acuan. Gaul oreo
yang telah dikisar dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
Angkat dan ketepikan.
cairkan mentega |
tuang, gaul dan padat2kan |
bakar |
Bahan kek:
Putar keju krim dan gula
hingga sebati.
Kali ni guna jenama Anchor |
sedia untuk putar |
Masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan
whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
adunan kek |
Masukkan adunan dalam springform yang dah ada dasar tadi. Masukkan
pula bluberry, saya masukkan satu-satu macam saya buat versi dot dot
dot. Sebabnya, saya takut kek bertukar jadi biru hehehe.
Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven
dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
......................................................................
(2)
Bahan-bahan
2 cawan biskut digestive/marie yang dikisar (saya pakai biskut marie-lebih kurang 38 keping biskut)
2 sudu makan butter
600gm soft cheese (saya guna cream cheese)
3 biji telur
1 cawan gula
2 sudu makan tepung gandum
1 1/2 sk esen vanilla
1/4 sk almond extract
1 1/2 cawan blueberry
Cara-cara
Kisar
Biskut. Cairkan mentega (gunalah microwave atau panas atas api). Campur
mentega dan biskut. Kepal-kepalkan. Kalau biskut berderai, tambah
butter lagi.
Guna 2/3 bungkus je |
Alas loyang dengan baking paper/baking parchment. Tekan-tekan biskut dalam loyang dan simpan dalam peti sejuk.
Putar krim cheese hingga berkrim.
Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati. Masukkan tepung, putar lagi.
Masukkan telur sebiji demi sebiji putar lagi hingga sebati.
Masukkan vanilla dan almond extract. Putar sebentar.
Tuang adunan dalam loyang (yang dah ada biskut tadi).
Ambil blueberry dan tabur di serata kek. Guna jari je dan kalau guna blueberry daripada filling, ambil buahnya sahaja.
Panaskan oven 150-160 darjah. Bakar guna teknik water bath (klik sini untuk teknik yang betul) selama 55 minit.
No comments:
Post a Comment