Thursday, June 18, 2015
CINNAMON ROLL ............
280g tepung protein tinggi
15g tepung susu
2g pelembut roti (emplex)
60g gula castor
6g instant yis
100g susu full krim (susu kotak)
70g air
50g mentega
Bahan sapuan:
Mentega, gula castor dn serbuk cinnamon (serbuk kulit kayu manis)... dlm kuantiti yg secukupnya.
Cara2:
1. Mix smua bahan (kecuali margerin) dgn speed 1 sehingga bahan2 bercampur... (agak2 1 mnt)
2. Bila dh bercampur, masukkn margerin dn tukar ke speed 2.... Mix lg utk 30 mnt atau hingga doh jd elastik.
3. Keluarkn doh, bulatkan dlm besen atau ats papan penguli... dan tutup dgn plastik supaya x kena udara. Rehatkn doh utk 30 mnt
4. Kemudian masukkn ke dlm peti sejuk (bhgn bawah ye...) dn rehatkan lg selama 15 mnt.
5. Keluarkn doh dan canai di atas meja... agak2 ketebalan dlm 1/2 inci, bentuk 4 segi.
6. Sapu mentega keseluruhan permukaan doh. Biar byk pn xpe... lg sedap. Tabur gula castor dan serbuk cinnamon secukup rasa. Sy suka tabur byk2... sedap nyum2.
7. Kemudian gulungkan doh dengan kemas ye...
8. Potong doh setebal 1 inci setiap bhgn. Lebih mudah klau menggunakan benang (contoh gambar). Cara ni lbh kemas. Kalu nk guna pisau pn boleh.
9. Susun di ats dulang yg sudah di gris. Pastikan jarak berjauhan sbb nnti roti kita akn mengembang. Saya suka guna cup kertas (saiz 16cm)... bila kembang mmg ngam2 penuh satu cup tu.
10. Rehatkan selama 45 - 60 mnt sehingga kembang 2 kali ganda.
11. bakar pada suhu 190°c selama 20 mnt atau sehingga permukaan roti berwarna keemasan.
-------
Cream toping:
90g cream cheese
1/4 cwn butter
3/4 cwn gula ising
1/2 sudu teh esen vanilla/blh juga guna jus lemon
Secubit garam
-pukul semua bhn sehingga kembang dan tuang ke ats roti sebaik shj roti keluar dr oven. Haba panas akan menyebabkn cream cair dn meliputi d ats cinnamon roll kita... nyum2..
note ' Satu tips yg sy nk ke tengahkn kt sini, cara sy potong doh tu guna benang. Sisipkan benang bwh doh, kemudian pintal benang mcm nk buat ikatan simpul kemudian trs tarik. Secara automatik, doh tu dh trputus. Klau pkai pisau pn boleh, tp mmg kurang kemas dn gulungan doh akan terpenyek atau terbuka.
Labels:
baking,
bread,
cookies,
frosting/topping,
pastry
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment