Tuesday, September 24, 2013

APAM PURI ...........

 
 
 
KULITNYA
2 CWN TEPUNG GANDUM
1 BIJI TELUR
1 PEKET YIS
4 CAMCA TEH GULA
2 CWN AIR
GARAM SKIT
PEWARNA KUNING

SEMUA BHN NI BLENDERKN AJE DN PERAP DLM 5 MINIT

INTINYA PULA

1 CWN TEPUNG GANDUM
2 CAMCA BESAR TEPUNG KASTAD
1 CWN GULA
3 CWN AIR
WARNA KUNING

KACAU ATAS API SAMPAI LIKAT

Tuang adunan tu mcm kite wat pancake..tp jgn terbalikkan..masak smpai permukaannyer kering, angkat, pastu letak inti macam kuih karipap..tekan2 tepinye bg melekat.
 
 
.............................................................................................
 
 
Bahan-bahannya
1 cwn tpg gandum
1 cw air
½ cwn susu cair
2sb gula halus
1/2sk yis mauripan
1/2sk eno (paket biru)
1/2sk pest pandan
Secubit garam
                                                                    Pewarna disukai


CARANYA
Tepung diayak dulu dan satukan dengan gula, garam & susu cair
semua bahan gaul rata letakkan yis kacau rata
tutup adunan dgn plastic rap dan perap selama 1 jam
Selepas 1 jam adunan akan berbuih campurkan eno tadi dan kacau rata
Diatas kuali non stick letakan minyak sikit tuang 1 senduk adunan dan dilayangkan atas kuali spt kueh dadar
Acuan karipap sapukan sikit minyak (supaya x melekat)
Letakkan dadar atas acuan karipap letak intinya dan tekan, siap..!


INTINYA
1 biji kelapa parut
Gula merah/gula melaka/daun pandan
Kacau atas api hingga kering