Monday, September 2, 2013

Kek Lapis Pelangi


 
 

Bahan-bahan:
6 biji telur
2 biji kuning telur
250 gram gula kastor
½ sudu teh esen vanila
½ sudu teh garam
1 sudu teh ovalette
175 ml santan KARA - ditambah dengan sedikit air
200 gram tepung kek

Pewarna:
Ungu, biru gelap, biru laut, hijau, kuning, orange, merah.

Loyang 22 x 22 x 8 cm yang digris dengan mentega dan alas dengan kertas minyak dan gris lagi. Taburkan dengan sedikit tepung nipis-nipis.
Panaskan periuk kukusan hingga air mendidih.

Cara-cara :
1. Pukul telur, kuning telur, gula kastor, garam, ovelette dan esen vanila hingga kembang dan gebu kira-kira 5-6 minit. Masukkan tepung kek sambil diayak secara sedikit-sedikit dan kacau rata.
2. Tuang santan sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
3. Bahagikan adunan menjadi 7 bahagian. Dan setiap bahagian lebih kurang 130gm dan diletak pewarna yang berbeza.
4. Tuang adunan pertama warna ungu ke dalam loyang, dengan api perlahan kukus selama 10 minit. Tuang adunan kedua warna biru gelap kukus selama 10 minit. Buat hingga adunan seterusnya dan kukus yang akhir selama 20 minit hingga masak. Angkat.
5. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong dan dihidang.
 
...........................................
 
 


Kek Lapis Kukus Velvet Haw Flakes



Bahan-bahannya:-

5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
1 sudu kecil rata baking powder*
1 sudu besar ovalette
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanilla
pewarna ikut suka (saya guna hijau, merah dan kuning macam traffic light..hahaha..)
haw flakes (letak le secukupnya)

Cara-caranya:-

Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.

Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.

***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan saya ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...

Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.

No comments: