Friday, September 13, 2013

PAU GEBU ...........

 
 
DOH:
 
2 1/2 cwn tp. gandum
3/4 sdt yis kering
1/2 sdt b/ powder
4 sdm gula castor
1 sdm lemak sayuran(shortening)
1 sdt bread sofener(saya guna Bread Improver)
1/2 cwn air suam
 
 
Caranya
 - masukkan tpung,yis,b/ powder,bread improver dlm bekas
- gaul rata &masukkn air suam sedikit2
- masukkn shortening.,uli lagi hingga doh licin/ x melekat
- rehatkan DOH 20 minit
- bhgi:kn DOH @ bulat2kan
- masukkn INTI KELAPA & bulatkan kemas2
- letakkan PAU diatas paper cup & susun dlm pngukus.
- biarkankn PAU 45mnit dlm pengukus(biarkan ia naik dulu)
- kukus 10 minit(pastikan air pengukus dah mndidih dulu..yer..)

**utk PAU yg lembut dan gebu ; air mesti betul2 panas

No comments: