Monday, September 2, 2013

Puding Trifle .........

 
 
 
Bhn A:
2 biji putih telur
20 g gula halus

Bhn B:
40g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
20g gula halus
3 biji kuning telur
1 sudu teh ovalette
1/2 sudu teh vanilla
25 ml air
25 ml minyak jagung

Cara membuatnya:

Putar bahan A hingga kembang. Ketepikan
Putar bahan B kecuali minyak hingga pekat. Masukkan minyak dan putar hingga sebati.
Kaup dan baikkan adunan A ke dalam adunan B.
Ratakan dalam tin pembakar dan bakar pada suhu 180 darjah hingga masak...
Bila kek tlh sejuk potong kepada bentuk kiub dan susunkan ke dalam bekas yg sesuai...sebaiknya guna bekas kaca...kalau nak bt 2 layer macam saya bt, susun separuh jer dulu kek td dlm bekas...

 
 
Lapisan kastad:

1 cawan gula (kurangkan kalau tak suka manis)
1/2 cawan tepung jagung
1/4 sudu teh garam
3 cawan susu yg dipanaskan
3 biji kuning telur - pukul sedikit
1 sudu teh vanilla

Cara membuatnya:

Satukan susu, gula, tepung jagung, dan garam. Kacau atas api sederhana hingga mendidih. Biar mendidih selama 2 minit sambil dikacau selalu.
Angkat dari api dan masukan setengah adunan ini ke dalam kuning telur. Kacau. Masukkan kembali adunan yg bercampur kuning telur ke dalam periuk bersama baki adunan kastad tadi.
Masak atas api kecil hingga pekat sambil sentiasa dikacau. Angkat dan masukkan vanilla.
Tuangkan kastad di atas lapisan kek tadi.

Lapisan Jelly

2 kotak jelly (saya guna Nona) perisa strawberry
350 ml air
buah2an dlm tin atau segar ( saya pakai pic dlm tin)
 
Cara membuatnya:

Masakkan air hingga mendidih. Matikan api dan masukkan serbuk jelly. Kacau hingga benar2 larut dan tuangkan atas lapisan kastad.
Biarkan jelly separuh keras dan susun buahan2 biar separuh tenggelam di atasnya.

Topping:
Krim Putar secukupnya
Buah2an dlm tin atau segar secukupnya

Putar krim hingga kembang dan ratakan atas lapisan jely tadi. Hias dgn buah2an mengikut citarasa.

Sejukkan di dalam peti ais selama beberapa jam sebelum dihidang.

Nota:

Trifle ni bleh dibuat beberapa layer jika menggunakan bekas yang tinggi...lapisan pertama kek, kedua kastad, ketiga jelly dan buah..ulangi melapis dan akhir sekali ratakan krim di atasnya dan hias dengan buah-buahan
 

No comments: