Wednesday, November 6, 2013

Roti Jala .........


 
BAHAN :
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan/susu cair (nk gunakan air saja pun boleh)
1 cawan air
1 biji telor
1 sudu mentega/merjerin (x letak pun x pe)
secubit garam
sedikit pewarna

CARA:
Satukan semua bahan kecuali pewarna dan blender hingga sebati. 
 Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan letak pewarna yg disukai. 
Tuang dalam botol acuan.
Panaskan kuali leper guna api yg kecil(klu x de kuali leper boleh guna tudung periuk) dan oleskan sedikit minyak pada kuali (klu guna non stick pan tak perlu sapu minyak) mulalah menjala secara melintang dan menegak.
 Bila sudah masak, alihkannya ke pinggan, terbalikkan supaya permukaan atas yang licin mengadap ke bawah. 
Kemudian gulung. Ulang sampai habis. Sedap di makan dgn kuah kari/serawa/boleh juga di letakkan inti kentang ataupun sosej yg menjadi kegemaran anak2.

**Jika adunan pekat tambahkan sedikit air..

No comments: