Masakan - Ayam

Bahan-bahanya ;
400gram daging ayam bahagian dada ( tanpa tulang)
1 biji putih telur
1/2 cawan tepung kanji kentang ( katakuriko) buleh ganti dengan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung goreng ayam ( cap ape2 pun boleh)
sedikit lada sulah
sedikit garam


Cara-Caranya :
1. Potong dada ayam kecil-kecil, basuh dan toskan.
2. gaul ayam dengan garam dan lada sulah serta tepung gandum, ketepikan, pastikan ayam disalut dengan tepung gandum.
3. Campurkan tepung goreng ayam bersama tepung kanji kentang, kemudian celup ayam bersama putih telur, akhir sekali gaulkan ayam bersama adunan tepung kanji kentang dan tepung goreng ayam tadi, buat satu-satu supaya adunan betul-betul menyaluti permukaan ayam popcorn.
4. Susun di atas pinggan dan masukkan dalam ruang sejuk beku, biarkan seketika lebih kurang 1 jam, setelah beku baru masukkan dalam bekas plastik atau boleh digoreng terus. Ini bagi mengelakkan ayam melekat antara satu sama lain setelah dipacking nanti. Selamat Mencuba.
Nota: Masa dah selesai salut ayam popcorn ni, bila nak masuk peti ais sejuk beku tu, pastikan ayam tidak ditindah satu sama lain supaya ia tidak melekat, bila dah betul-betul beku baru boleh di satukan di dalam plastik atau bekas.
dapat dalam dua bekas jugak ni, senang, bila nak makan tinggal goreng je : )
Ayam yang dipotong kecil siap disalut.
Nota: Kalau nak guna isi ayam bahagian peha pun boleh, tapi pastikan tiada tulang ya, supaya senang dimakan, dan masa goreng ayam ni, api jangan terlalu besar ya.