Tuesday, July 10, 2012
~ Sos Lada Hitam ~
Bahan-bahanya;
sedikit bancuhan tepung kanji kentang ( katakuriko) ataupun tepung jagung
1 sudu kecil kicap pekat atau kicap manis*
3 sudu kecil serbuk lada hitam*
2 inci halia*
1/2 biji bawang besar ( saiz sederhana)*
2 ulas bawang putih*
1/2 kiub pati ayam maggi*
2 sudu besar gula
beberapa titik minyak bijan ( ni kalau tak nak letak pun takpe)
Cara-caranya.
1. Kisar semua bahan yang bertanda * dengan 1/2 cawan air hingga hancur, curahkan ke dalam periuk dan masukkan gula dan garam, masak sehingga mendidih.
2. Setelah mendidih, masukkan pula beberapa titik minyak bijan, untuk memekatkan kuah, masukan bancuhan tepung katakuriko atau tepung jagung, kacau selalu, sesuaikan rasa dan sedia untuk disejukkan dan di simpan di dalam botol.
3. Boleh dihidangkan bersama roti john dan ape jua hidangan bergoreng yang lain. Selamat Mencuba.
Labels:
sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment