Bahan-bahan
- 3 sudu besar gula (dijadikan karamel)
- 3 biji telur (saya guna gred AA) – dipukul lembut dan ditapis
- 7 keping roti gardenia – dicarik-carik
- 1 tin susu cair
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu besar serbuk koko
- 1 sudu besar tepung jagung (optional)
Cara-caranya ialah:
- Masukkan 3 sudu besar gula ke dalam loyang. Panaskan loyang dengan api perlahan. Senget-sengetkan untuk meratakan gula ke permukaan loyang. Tutup api bila gula dah mencair semuanya. Ketepikan.
- Panaskan kukusan.
- Masukkan susu cair, susu pekat manis dan roti ke dalam blender. Blend halus.
- Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam bahan blend tadi. Blend sebentar.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Saya ambil 2 cawan dan campurkan dengan 1 sudu besar serbuk koko. Kacau sebati dan tapis.
- Masukkan adunan coklat ke dalam acuan karamel. Kukus 15 minit.
- Setelah 15 minit, cakar sedikit permukaan adunan coklat menggunakan garfu dan curahkan adunan selebihnya ke atas adunan coklat. Kukus lagi lebih kurang 30 minit dengan api sederhana.
- Sejukkan terlebih dahulu baru terbalikkan.
No comments:
Post a Comment