Wednesday, November 6, 2013

Butterscotch Sos ......



Bahan :

1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 sudu teh esen vanilla
1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan butter
secubit garam (optional - mama tak letak pun)


Cara :

- Satukan gula perang, gula pasir, tepung dan air ke dalam periuk kecil, gaul hingga sebati.
- Masak atas api yang kecil hingga gula hancur, tambah esen vanilla dan butter.
- Masak dan kacau sehingga butter cair dan sedikit pekat
- Sejukkan dan tuang ke atas roti kosong, enak juga di makan semasa sos suam-suam..ermmm..nyummmyyy... ^_^

Nota:
Kacau atas api hanya sedikit pekat sebab bila sos ni sejuk, ianya makin pekat. Tapi kalau dah pekat sangat tambah je sikit lagi air panas.
Boleh kurangkan sikit gula kalau tak mau manis sangat.
Simpan sos ni dalam freeze, dalam seminggu masih ok lagi.


////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




Resepi ke 2 butterscotch sos

Bhn:
150gm butter
1 1/2 cawan gula perang
1 cawan whipping cream / heavy cream / thick cream
1/2 sudu kecil garam - optional

Cara:

- Ambil butter dan masukkan ke dalam periuk kecil
- Panaskan atas dapur dengan api yang sederhana hingga butter mencair
Kemudian masukkan gula perang
Masak hingga gula melarut
Selepas itu masukkan garam dan whipping cream / heavy cream / thick cream
Kacau hingga ia licin dan berkilat
Matikan api dan biarkan butterscotch sejuk sepenuhnya.

No comments: