Bahan-bahannya:
11/3 cawan tepung roti
5 biji pisang lemak manis
2/3 gula pasir
1/2 sk serbuk baking soda
1/2 sk baking powder
2 biji telur
5 sb minyak jagung
3/4 sk garam halus
1/2 sk serbuk kulit kayu manis
1/2 cawan cip coklat
Cara-caranya:
1. Lenyek pisang bersama gula hingga hancur.
2. Pukul telur sekadar sebati sahaja dan masukkan ke dalam campuran pisang. Kacau sebati,
3. Masukkan minyak jagung dan kacau lagi.
4. Ayak tepung roti bersama baking soda, baking powder, serbuk kulit kayu manis dan garam halus.
5. Masukkan bahan-bahan tadi ke dalam campuran pisang lenyek dan gaul sebati. Akhir sekali masukkan cip coklat. Gaul sebati.
Lenserkan acuan dengan minyak jagung dan masukkan adunan roti ke dalamnya.
6. Bakar dengan suhu 180C hingga roti keperangan coklat dan masak.
7. Sejukkan dahulu barulah dipotong.
No comments:
Post a Comment