Monday, August 24, 2015
PISANG GORENG RANGUP ...............
Bahan2 ....
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
5 sudu besar santan (santan kotak)
1/2 sudu besar baking powder (jenama Royal)
1/2 sudu besar garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (pewarna)
1 biji telur
air secukupnya
2 sudu besar marjerin - dipanaskan hingga cair dan disejukkan.
CARA PENYEDIAAN
1. Satukan semua bahan kecuali air dan marjerin cair.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan agak pekat - adun guna tangan bkn sudu.
3. Masukkan marjerin cair juga gaul dengan tangan.
4. celup pisang dan goreng dalam minyak yang panas.
*adunan ini sesuai digunakan untuk menggoreng cendawan, keledek, cempedak, roti, tempe dll
Labels:
eggs,
frying,
pancakes,
pastry,
tips (cooking)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment