Friday, August 13, 2010

~ IKAN MASAK TAUCU ~




Bahan-bahan
2 keping Ikan cermin[boleh gunakan ikan merah, bawal putih,kembung]
1/2 cawan taucu (ikut sukatan ikan, kalau banyak ikan, banyak taucunya)
1 batang timun [potong kecil]
1/2 batang carrot [potong kecil]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/k gula (kalau perlu)
1 s/k kunyit
air secukupnya
minyak

bahan mayang/hiris
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
3 biji cili besar merah
3 biji cili hijau
3 labu bwg besar

Cara:
1. Bersihkan ikan dan gaul dgn garam n kunyit dan goreng hingga garing dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih sehingga wangi.
3. Masukkan taucu, air asam jawa, gula, cili dan biarkan mendideh.
4. Masukkan timun dan carrot. Kacau rata.
5. Biarkan pekat sikit dan boleh tuangkan atas ikan tadi.

No comments: