Sunday, August 15, 2010

~ NASI HARISSA ~




1kg beras basmathi
(air ikut padat beras dan lebihkan 100ml)

Bahan kisar:
1 sudu kecil jintan halus
3cm halia
10biji bawang putih

3 biji bawang besar dihiris
500g lobak merah (diparut kasar)
3 ikat daun ketumbar (ambil akarnya, dibersihkan dan kisar bersama 5 batang cili hijau)
2 jari kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
10biji buah pelaga
garam secukup rasa
bawang goreng
minyak atau mentega untuk menumis

Beras dicuci bersih. Gaul dengan lobak merah dan tos hingga kering. Panaskan minyak dengan api kecil dan tumis bawang besar hingga layu.

Masukkan kayu manis, cengkih dan pelaga. Masukkan lada hijau yang dikisar dengan akar ketumbar tadi. Tumis hingga garing. Masukkan air dan garam. Apabila mendidih, masukkan beras yang digaul dengan lobak, lalu tanak hingga masak.

Setelah masak, masukkan daun ketumbar yang dipetik-petik dan bawang goreng. Tutup periuk rapat-rapat. Setelah beberapa minit, kacau dan masak hingga tanak. Hidangkan dengan lauk-pauknya.

No comments: