Friday, October 4, 2013

Apam Tepong Gandum........

 
 
Bahan2:
-2cwn tpg gandum
-1cwn santan
-1/2cwn gula
-1sudu teh mauripan
-1/2sudu makan baking powder
-pewarna kuning(nk.letak kaler lain pun ok)
-air(agak2)
-1/2bj kelapa parut putih(letak ckit garam&gula)
 
Cara2:
-satukan santan,gula,pewarna kuning
-masak atas api perlahan sampai gula hancur
-tutup api,sejukkan dulu

-masuk tpg,mauripan,baking dlm bekas
-tuang santan yg telah dsejukkan td
-masuk air
-gaul sampai sebati
-perap 3jam
-tuang dlm loyang yg d sapu myk
-kukus 35-40min..
.............................................................................
 
 
Apom Tepung Beras  
 
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
sepeket kecil eno

Caranya:
1. Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam ( bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi).
2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.
3. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.
4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.

...................................................

 Apam Tepung Beras
Apom Tepung Beras

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan A
  • 1 cawan nasi sejuk
  • 1 1/2 cawan air
Bahan-bahan B
  • 2 cawan tepung beras,
  • 2 sudu besar tepung gandum,
  • 1 sudu teh yis mauripan dan
  • 1 cawan gula pasir.
Bahan-bahan berkaitan lain,
  • 1 paket eno
  • Pewarna

Cara Membuat:

  1. Blend sehingga halus Bahan A.
  2. Masukkan Bahan B, dan blend hingga sebati.
  3. Masukkan ke dalam bekas dan perap selama 5 jam.
  4. masukkan 1 peket eno dan pewarna ikut suka. Biar seketika.
  5. Masuk ke dalam acuan dan kukus selama 25 minit.
  6. Boleh di makan bersama kelapa parut kukus jika suka

No comments: