Thursday, October 24, 2013

SOS CHEEZY WEDGES .........




BAHAN-BAHAN
1 1/2 marjerin @mentega 
1 sudu besar tepung gandum 
250ml susu segar
garam ( secukup rasa ) 
1/2 sudu teh serbuk cili ( kalau nak lebihkan sikit tak apa tapi kena pandai2 rasa takut terlebih pedas )
1/2 sudu teh serbuk lada putih ( yang ni pun sama juga )
3 keping keju (  guna cheese dale ) 
sedikit pewarna kuning telur untuk cantikkan lagi warna cheesy 


CARA-CARA
Cairkan butter@marjerin, masukkan tepung gandum, kacau jgn bagi berketul, masukkan susu, masukkan serbuk cili, serbuk lada putih dan masukkan cheddar cheese… masak hingga kepekatan yang dikehendaki. Letak pewarna kuning telur untuk naikkan seri cheezy. Mula2 nampak je cair..tapi bila dah sejuk sket dia jadi kental.

Nota : boleh juga campur semua dlm satu periuk dan masak cara  double boiler .

No comments: